Idéer, Tjänster

Frilansa som webbutvecklare

Är du duktig på att koda? Att frilansa som webbutvecklare kan vara ett smart sätt att tjäna lite extra pengar.

Olika typer av frilansuppdrag är vanliga som sidoinkomster. Förutom att frilansa som webbutvecklare kan det handla om exempelvis fotografering eller grafisk produktion

Det går givetvis att frilansa som allt möjligt. Men vissa tjänster kan vara svårare att sälja in än andra. I alla fall om man inte redan har ett etablerat nätverk med kontakter och kunder. Oftast det enklare att sälja in tjänster där det är väldigt tydligt vad kunden får. Tjänster av lite mer strategisk karaktär kan vara svårare att sälja in. Några exempel på det skulle kunna vara rådgivning inom olika områden, till exempel marknadsföring eller hållbarhet.

Webbutveckling är något i princip alla företag har behov av och därmed också tydlig för kunden. Det kan vara enklare uppdrag som stötta med några timmars backend- eller frontend-utveckling på kundens webbsida. Men det kan också vara lite större och avancerade uppdrag som att ansvara för driften av en hel webbsida. Förutsatt att det sistnämnda går att kombinera med sitt vanliga jobb givetvis.

Enklaste sättet att komma igång är antagligen att höra sig för med kollegor i branschen om de vet någon som behöver hjälp.

Kalkyl

Som vi varit inne på tidigare i andra inlägg om att ta frilansuppdrag så förväntas man oftast fakturera kunden. För att kunna göra det behöver man vara godkänd för F-skatt. Men vill man slippa administrera ett eget företag så kan man också fakturera genom tjänster som Frilans Finans

Den som väljer att fakturera via tjänster som Frilans Finans får ut ungefär hälften av beloppet man fakturerar netto. Detta är räknat exklusive moms. Det som försvinner är först arbetsgivaravgift och sedan inkomstskatt (den skatt du ser dras på din vanliga lön) samt en mindre avgift till Frilans Finans.

Låt oss räkna på ett mindre och enklare uppdrag, att stötta en småföretag med lite uppdateringar av deras webbsida varje månad. Arbetet är flexibelt och kan utföras kvällstid. Företaget förväntar sig bara att det blir gjort någon gång under månaden.

8 timmars jobb x 750 kronor i timmen = 6 000 kronor.

Efter fakturering cirka 3 000 kronor kvar.

Slutlön: 3 000 kronor i månaden, eller 375 kronor i timmen.

Nackdelar med att frilansa som webbutvecklare

Vilka nackdelar finns med att frilansa som webbutvecklare? Att identifiera vilka nackdelar som finns med en idé är också en viktig del av analysen.

  • Som med andra frilansjobb kan det vara lite svårt att komma igång. Var börjar man? Men med lite tålamod och genom att bygga upp lite kontakter så det inte vara omöjligt att få in uppdrag då efterfrågan finns.
  • En annan gemensam nämnare med andra frilansjobb är att det inte är skalbart. Man får betalt per timme.

Sammanfattning

Att frilansa som webbutvecklare passar sannolikt dig som är duktig på att koda och helst har ett sidoprojekt där du kan styra din egen tid i stor utsträckning. Det sistnämnda stämmer kanske inte in på alla uppdrag, men det är åtminstone inte svårt att hitta sådana uppdrag. Precis som med andra frilansuppdrag så är det betalt per timme och inte skalbart. Timlönen är dock relativt bra och det är enkelt att anpassa mängden uppdrag man tar efter egna behov.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!