Försäljning, Idéer

Starta en gårdsloppis

Drömmer du om att starta en gårdsloppis? Varför inte testa att ha det som sidoinkomst då? Tjäna lite pengar och ha kul samtidigt.

På senare år har gårdsloppisar har blivit populära besöksmål. Dels tack vare en strukturell trend att vi vill återbruka mer. Men loppisarna har också fått lite extra skjuts under coronapandemin då fler har velat semestra och göra aktiviteter i sitt närområde.

Att starta en gårdsloppis behöver inte vara så svårt. I alla fall inte om man redan bor på en gård. Det behövs naturligtvis lokaler och förvaring, men om man har en liten lada eller motsvarande över så är det snabbt löst.

Vad ska man då sälja? Det får man givetvis avgöra själv. Men en bra start är att gå igenom saker man redan har och som kan vara av värde. Nästa steg skulle kunna vara att erbjuda vänner och bekanta att gå igenom deras gamla saker. Om man hittar saker som skulle kunna gå att sälja så kan man erbjuda sig att sälja dessa åt dem mot att man delar på vinsten.

Ett annat alternativ är att själv åka runt och köpa in saker som kan gå att sälja vidare.

Här kan du lyssna på ett inslag i P4 Örebro om Yvonne som startade en egen gårdsloppis. 

Kalkyl

Att få tag på saker att erbjuda till försäljning är sannolikt inget större problem. Man kanske redan har en massa saker och det går också att komma över en del gamla grejer gratis eller till ett väldigt lågt pris.

Utmaningen blir först och främst att locka tillräckligt mycket besökare och sälja tillräckligt mycket objekt för att det ska motivera att man håller öppet. En rimlig timlön alltså. Dessutom behöver det även täcka för tiden som lagts på att sortera fram det man ska sälja. 

För att ta lite höjd för att kunna bedriva verksamheten som ett företag så kan vi räkna på en försäljning på 300 kronor i timmen. I detta är då även moms inräknat. På summan som blir kvar efter att moms dragits så går cirka hälften till arbetsgivaravgifter och inkomstskatt. Efter att detta dragits får man en summa som skulle kunna bli den lön man får ut. Grovt räknat så landar det då på lite under 150 kronor.

Om vi räknar på en öppettid på 4 timmar varje lördag så behöver man sälja för 1 200 kronor per dag för att kunna få ut en acceptabel timlön. Sen får man nog räkna med åtminstone 2 timmar per vecka i att införskaffa och sortera fram saker att sälja.

Totalt: 1 800 kronors budgeterad intäkt per vecka för lönsamhet.

Nackdelar med att starta en gårdsloppis

Att identifiera nackdelar är också en viktig del av analysen och givetvis finns det även sådana med att starta en gårdsloppis.

  • Den stora frågan är ju om man kommer nå budgeten. Om inte så blir det mycket jobb för lite pengar.
  • Man binder upp sig en del. Det funkar nog mindre bra att endast ha öppet när man känner för det utan det måste finnas viss kontinuitet. Självklart behöver inte just du stå där jämt när det är öppet, men att lösa personal kräver också viss administration.
  • Om loppisen är på ens egen gård så gäller det såklart att tycka att det är kul att det dyker upp en massa folk där varje helg, eller när det nu är öppet. Det blir lite av en livsstil.
  • En gårdsloppis är ett koncept som kretsar mycket kring det gamla och genuina. Det kan också bli en nackdel eftersom det blir svårare att modernisera. Det ska till exempel inte vara en automatiserad e-handel, vilket ju hade varit bättre ur ett skalbarhetsperspektiv. Men det skulle kanske kunna vara värt att testa ett “ta själv”-koncept där köparna själv betalar via Swish eller lägger en slant i en låda.

Sammanfattning

Att starta en gårdsloppis är en kul idé som säkert kan tilltala en del. Potentialen att också dra in lite pengar bygger dock mycket på om man lyckas locka tillräckligt med besökare för att kunna sälja för åtminstone någon eller några tusenlappar per dag som man har öppet. Detta är en affärsidé där man nog behöver omfamna hela konceptet och allt vad det innebär.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!