Försäljning, Idéer

Sälja begagnade prydnadssaker

Att sälja begagnade prydnadssaker kan vara en lönsam affärsidé för den som har öga för vad som går att sälja och en viss passion för att leta efter fynd. Prydnadssaker finns överallt, i second hand-butiker, på loppisar och på nätet.

Det första steget är att hitta rätt objekt att sälja. Du behöver lära dig vilka prydnadssaker som är populära och eftertraktade. Detta kan variera beroende på trender och stilar. En antikvas på loppis kan till exempel säljas för många gånger mer än vad den köptes för.

Efter att du har köpt in prydnadssakerna behöver du rengöra dem och ta bra bilder på dem för att kunna marknadsföra dem på nätet. Det finns flera sajter att sälja prydnadssaker på, exempelvis Tradera och Blocket.

Kalkyl

En kalkyl på hur mycket man kan tjäna på att sälja begagnade prydnadssaker beror på vad man köper in dem för och vad man säljer dem för. Men om du exempelvis köper in en vas på loppis för 50 kronor och säljer den för 300 kronor på nätet så blir det såklart en bra marginal. Det förutsätter dock att du hittar rätt köpare.

Här är en generell kalkyl, där vi räknar på en marginal på minst 100 procent påslag på köppriset, och ett lägsta säljpris på 100 kronor.

  • 20 föremål för 100 kronor (minus 50 kr inköpspris) = 1 000 kronor.
  • 20 föremål för 200 kronor (minus 100 kr inköpspris) = 2 000 kronor.
  • 10 föremål för 300 kronor (minus 150 kr inköpspris) = 1 500 kronor.

Summa: 4 500 kronor.

Lägg där till att vissa objekt, som exemplet med vasen ovan, kan gå att få flera hundra procents marginal på. Samt att det också går att sälja dyrare objekt. Men vi har valt att räkna på billigare objekt eftersom risken finns att det blir mestadels billigare objekt.

Nackdelar med att sälja begagnade prydnadssaker

  • En nackdel med att sälja begagnade prydnadssaker är att det kan ta tid att hitta rätt köpare.
  • Det gäller också att ha en viss förståelse för hur man packar och skickar föremål för att de ska komma fram i bra skick till köparen.
  • Det är inte en särskilt skalbar affärsidé och ger ingen passiv inkomst.
  • Risken finns att det blir mestadels billigare objekt och att marginalen blir för låg. Men det har vi försökt ta höjd för i kalkylen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan sälja begagnade prydnadssaker vara en lönsam affärsidé om man har koll på vilka föremål som säljer och vad de är värda. Det kan vara ett roligt sätt att tjäna lite extra pengar på sin fritid och samtidigt hjälpa till att återvinna och återanvända föremål som annars skulle ha kastats bort.

Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!