Försäljning, Idéer

Sälj färdiga julklappar

Att sälja färdiga julklappar skulle kunna vara ett smart och roligt sätt att skaffa sig en sidoinkomst i samband med julen.

Julen kan vara en stressig tid för många. Särskilt om man har många julklappar att köpa.

I många fall kan det handla om mer symboliska presenter där innehållet inte är det viktiga utan vad gåvans symboliserar. Det är också vanligt med julklappsbyten och lekar med familj och vänner. Skulle det inte vara smidigt att kunna köpa “färdiga” julklappar för alla dessa tillfällen?

Ett koncept man skulle kunna erbjuda är färdiga second hand-julklappar utifrån tre olika teman. Alla julklappar bör naturligtvis vara färdiginslagna och komma med ett julkort som köparen kan fylla i. Några förslag på teman följer nedan.

 • Tema 1: Prydnadssaker. Är lätt att hitta och något många kan uppskatta.
 • Tema 2: Leksaker. I första hand till barn, men kan även funka även till vuxna.
 • Tema 3: Böcker. Finns också i överflöd att köpa in second hand.

Kalkyl

Det samtliga teman som vi ger som exempel har gemensamt är att de går att hitta väldigt billiga objekt. Böcker behöver bara kosta några kronor, till exempel. En fördel med detta är att det går att köpa på sig ett lager utan att dra på sig några stora inköpskostnader.

Vi räknar på följande snittpris som inköpskostnad:

 • Bok – 10 kronor
 • Leksak – 20 kronor
 • Prydnadssak – 30 kronor

Om man köper 50 böcker, 30 leksaker och 20 prydnadssaker landar vi på totalt 1 700 kronor. Utöver det tillkommer kostnad för julpapper och andra dekorationer. Vi kan säga totalt 2 500 kronor, så har vi sannolikt lite marginal.

Vad kan man sen tänka sig att man kan sälja färdiga julklappar för? Här bör man tänka att det först och främst är en tjänst man säljer. Genom att erbjuda en julklapp helt färdig så löser man ett problem åt kunden. Att då ta 50 kronor för paketet, även om boken som ligger i bara kostade 10 kronor, är knappast orimligt utan snarare billigt.

Låt oss räkna på ett pris på 50 kronor för böcker och 70 kronor för leksaker och prydnadssaker.

50 x 50 = 2 500 kronor

70 x 30 = 2 100 kronor

70 x 20 = 1 400 kronor

Totalt: 6 000 kronor

Efter att inköpspris och andra omkostnader dragits av så blir vinsten alltså 4 500 kronor. För att kunna räkna på lönsamheten behöver vi dock också kolla på hur mycket tid det tar att införskaffa, slå in och sälja paketen.

 • Införskaffa julklapparna på diverse loppisar och second hand-butiker – 5 timmar
 • Slå in 100 paket – 10 timmar

Det blir 300 kronor i timmen, men det är då innan man räknat in tiden det tar att sälja paketen. Detta är dock svårt att ta med i beräkningen då det beror så extremt mycket på omständigheterna. Ett upplägg med e-handel tar exempelvis ingen tid i anspråk för själva försäljningen, men däremot distributionen. Fysisk försäljning ger andra förutsättningar, vilket beror väldigt mycket på var man säljer.

Nackdelar med att sälja färdiga julklappar

Det är viktigt att också fundera kring vilka nackdelar som finns med en affärsidé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka är nackdelarna med att sälja färdiga julklappar?

 • Den största nackdelen är givetvis att det är ett väldigt säsongsberoende sidoprojekt att satsa på. Kanske till och ännu mer än julgranar. Det är sannolikt bara ett par dagar sista veckan innan jul som behovet finns.
 • Detta är ett sidoprojekt som kräver en del administration. Från att först hitta saker och sen sälja dem.
 • Det gäller att upplägget med färdiga julklappar “flyger”, alltså att folk verkligen vill köpa dem. Annars står man där med massa saker man inte blir av med.

Sammanfattning

Sälja färdiga julklappar är en kul och kreativ idé som går att göra många olika varianter på. De teman som vi föreslår i detta inlägg innebär att produkterna går att köpa in billigt, vilket är en stor fördel. Nackdelarna är framförallt att det är en säsongsaktivitet och att det kan vara svårt att veta om det finns en marknad innan man har provat på det.

Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!