Idéer, Uthyrning

Hyra ut pulkor

Skulle man kunna hyra ut pulkor i samband med snöfall under vintern? I delar av landet där det inte kommer så mycket snö kanske en del kan vara intresserade av att hyra en pulka istället för att köpa.

Åka pulka är en populär barnaktivitet på vintern. Men alla barnfamiljer kanske inte alltid har en pulka tillgänglig. Särskilt i delar av landet där det inte blir så många tillfällen med snö som ligger kvar under året. Då är det kanske smidigare att hyra en pulka vid de tillfällen som den kan användas och sen slippa ha den ligga i källarförrådet och ta upp plats.

För de som bor i ett hus på landet är det sannolikt inget problem att ha en pulka liggande i något garage, även om den inte används så ofta. Men bland de som bor i en lägenhet, har mindre plats för förvaring eller kanske bara en ambition att leva lite mer minimalistiskt – där skulle det kanske kunna finnas en marknad.

Kalkyl

Vad kostar det då att köpa in en pulka? Och vad kan man hyra ut pulkor för? Det ska vi titta närmare på nu.

Pulkor av enklare modell kostar ungefär 100 till 150 kronor. Här är ett exempel hos Clas Ohlson. Om man åker runt och kollar på second hand kan man nog komma ner strax under 100 kronor. Vi räknar på 100 kronor i vår kalkyl.

Vad man kan hyra ut pulkor för blir givetvis en bedömningsfråga. Det är viktigt att de som hyr pulkorna upplever det som en tjänst snarare än att du utnyttjar situationen. Men ett alternativ skulle kunna vara att erbjuda kunderna att hyra pulkan för 100 kronor över vintersäsongen, och om de då mot förmodan skulle vilja behålla den så kan de betala 100 kronor ytterligare.

Vinsten blir i båda fallen 100 kronor per pulka. I de fall som någon väljer att behålla pulkan behöver också en ny pulka köpas in till nästa säsong. Men vinsten blir densamma.

Om man har 20 pulkor nere i sitt förråd och lyckas hyra ut eller sälja samtliga varje år så blir det 2 000 kronor per säsong.

Nackdelar med att hyra ut pulkor

Vilka nackdelar finns med att hyra ut en pulkor? När man analyserar och utvärderar en idé är det alltid viktigt att även fundera på vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker.

  • Det blir sannolikt inte så många uthyrningstillfällen per år. Det är ju till och med en del av själva idén.
  • Som man kan se i kalkylen så blir inkomsterna inte jättestora. Det är inget man blir rik på utan snarare ett sidoprojekt för ett barn eller en ungdom som vill lära sig om företagande.
  • Som med så mycket annat som man hyr ut är förvarningen är också en nackdel. Eftersom marknaden dessutom snarare finns i stan än på landet så behöver man också ha förvaringen där. Det kan dock gå att lösa med ett extra förråd i källaren eller motsvarande.

Sammanfattning

Att hyra ut pulkor är en mycket enkel idé. Men eftersom den sannolikt inte genererar några större inkomster så passar den nog bäst för barn och ungdomar som vill lära sig om entreprenörskap. Marknaden är dock sannolikt större i stan än på landet.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!