Hur mycket har priset på ved gått upp?
Att sälja ved kan vara en bra sidoinkomst för den som äger lite skog. Särskilt i tider som dessa när efterfrågan på ved är stor, vilket gör att priset på ved ökar.
Redan vintern 2021 var elpriset på rekordnivåer. Sedan kom kriget i Ukraina och spädde på utvecklingen ytterligare. Det har gjort att många stug- och villaägare runt om i Sverige försöker hålla nere på elförbrukningen. Ett sätt att göra det är att värma upp stugan eller villan genom att elda i en kamin eller öppen spis.
Den ökade efterfrågan har gjort att även priset på ved har skjutit i höjden. Men hur mycket har det egentligen ökat?
Priset på ved har dubblerats mellan 2020 och 2022
Tidningen Råd och Rön har sammanställt hur mycket det kostar att producera värme med olika typer av ved per per kilowattimme. Sammanställningen har tittat på fyra olika typer av ved. Långved är det billigaste och färdiga säckar på 40 liter är det dyraste. Det som de olika typerna av ved har gemensamt är dock att priset på ett ungefär har fördubblats sen 2020.
Som vi konstaterade i vårt inlägg om att sälja ved så skiljer sig priset på ved i olika delar av landet. Därför bör Råd och Röns beräkning ses mest som ett slags medelvärde.
Priset på ved har dock ökat mindre en elpriset
Även om priset på ved är dubbelt så högt nu som för två år sedan så är det intressant att jämföra med samma uträkning för elpriset som Råd och Rön har tagit med i tabellen. Den visar att elpriset har ökat mer än vedpriset. Det innebär att det fortfarande är betydligt billigare att värma upp ett hus med ved än med el. Även här får man dock ha i åtanke att beräkningen är en slags medelvärde och att elpriserna skiljer sig i olika delar i landet.
Är det extra bra att sälja ved just nu?
Just nu är efterfrågan på ved hög. För dig som har ved att sälja så är det givetvis extra bra att sälja den nu. Till exempel du som äger lite skog. Förutom att priset gått upp så kan du även bidra till att fler kan få tillgång till ved och därmed sänka sina elkostnader.