Idéer, Uthyrning

Hyra ut en traktor

Skulle man kunna tjäna pengar på att hyra ut en traktor? Det är en arbetsmaskin som går att använda på flera sätt.

En traktor är en klassiskt arbetsmaskin som kanske mest är förknippad med jordbruk. Den går att använda till många olika saker. Till exempel dra stora lass eller ploga. Vissa modeller har även en lastare där fram både kan användas till att lyfta föremål eller att gräva.

Vem skulle då kunna vara målgrupp för att hyra en traktor? Möjligen skulle traktorns bredd kunna göra att det finns en marknad. Att de som behöver kunna uträtta flera arbeten, som involverar både gräv och transporter, väljer en traktor före en grävmaskin.

Kalkyl

För att kunna hyra ut en traktor behöver man givetvis ha en traktor att hyra ut. De enklaste modellerna ligger i skrivandets stund på cirka 50 000 – 100 000 kronor begagnade hos återförsäljaren Mascus. Dessa är dock i regel lite mindre och kanske därför i första hand för grävarbeten. Därför väljer vi att fokusera på en lite större modell på 150 000- 250 000 kronor. Det är en maskin som både kan gräva och dra stora kärror.

Vi lägger oss i mitten och räknar på en inköpskostnad på 200 000 kronor i vår kalkyl.

Vad kan man då hyra ut maskinerna för? Sökningar på nätet visar att de billigaste alternativen ligger på cirka 1 000 – 2 000 kronor per dag.

Det ger oss en kalkyl där vi, om vi hyr ut en traktor för 1 500 kronor per dag/gång, behöver cirka 133 gånger för att betala av inköpskostnaden på 200 000 kronor.

Men en traktor har också ett andrahandsvärde. Därför kan man kan sälja den vidare efter några år. Om man lyckas hyra ut den 100 gånger och sedan sälja den vidare för 150 000 kronor blir kalkylen enligt följande:

Inköp: 200 000 kronor

Intäkt: 150 000 kronor

Försäljning: 150 000 kronor

Vinst: 100 000 kronor

Nackdelar med att hyra ut en traktor

När man analyserar och utvärderar en idé är det alltid viktigt att även fundera på vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut en traktor?

  • En traktor är en relativt dyr produkt att köpa in. Det gör också att det tar lång tid att tjäna in inköpskostnaden. Om man räknar in vidareförsäljning av maskinen i kalkylen blir den dock mer fördelaktig.
  • Förvarningen är givetvis också en nackdel. Om man inte har en gård med stora förvaringsmöjligheter behöver man antagligen hyra en lokal, vilket kommer med extra kostnader.
  • Eftersom en traktor bara kan köra på vägar med låg hastighet så är man vid uthyrning begränsad till närområdet. Att hyra ut till någon 10 mil bort är antagligen inte aktuellt.

Sammanfattning

Att hyra ut en traktor är ett sidoprojekt som givetvis passar som handen i handsken för dig som redan äger en traktor. Då kan du få en inkomst på den när du inte använder den. För den som inte har en blir caset lite svårare. Men möjligen kan det bredare användningsområdet än till exempel en minigrävare göra traktorn attraktiv. Om man räknar med att kunna sälja traktorn vidare efter något år går det kanske att räkna på en ganska bra kalkyl. Men då gäller det att tro på idén och att den kommer bli uthyrd.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!