Erbjuda snöröjning
Kan man tjäna pengar på att erbjuda snöröjning? Det är en tjänst som många nog skulle kunna tänka sig att köpa för att slippa stå själv och skyffla.
Det vi syftar på är att erbjuda plogning av infarter och garageuppfarter med hjälp av en snöplog. Man behöver inte ha en särskild maskin till detta utan det finns tillbehör till exempelvis en traktor eller en minigrävare att köpa.
En intressant kombination skulle här kunna vara att ha en minigrävare som man hyr ut under stora delar av året. Under vintermånaderna är det lågsäsong för markarbete. Då kan man istället sätta på ett plogblad och erbjuda snöröjning åt människor i närområdet i samband med kraftigare snöfall.
Bra att veta gällande att erbjuda snöröjning är att det omfattas av RUT-avdraget. Det betyder att kunderna bara behöver betala 50 procent av summan. Resterande 50 procent. Det som är viktigt att tänka på här är att det är du som förväntas ansöka om RUT-avdraget åt kunderna.
Kalkyl
Det finns två olika sätt att erbjuda snöröjning på – fast pris eller timpris. Hur många timmar man beräknar att ett jobb tar påverkar dock givetvis det fasta priset. Som utförare av arbetet bestämmer man såklart själv hur man sätter priset. Men för ett standardjobb – att röja en garageuppfart – kan det vara enklast att ha ett fast pris att erbjuda.
Låt oss räkna på ett fast pris på 250 kronor (efter RUT-avdrag) för att röja en garageuppfart. Arbetet beräknar vi till en, eller max en och en halv, timme. Kom också ihåg att priset egentligen är 500 kronor – det är det som blir din intäkt.
3 rejäla snöfall per år ger 2 dagars arbete med att röja snö. Under dessa 2 dagar hinner man röja 10 garageuppfarter.
3 x 10 = 30 tillfällen
30 x 500 kronor = 15 000 kronor
Intäkt: 15 000 kronor per säsong
Sen behöver man förstås betala skatt, sociala avgifter och dylikt på den summan. Men ändå en helt OK intäkt för ett sidoprojekt som man bara håller på med några dagar per år.
Nackdelar med att erbjuda snöröjning
Vad är då nackdelarna med att erbjuda snöröjning? Det är nämligen viktigt att också fundera kring vilka nackdelar som finns med en affärsidé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker.
- Den största nackdelen är givetvis att det bara snöar under vinterhalvåret.
- Att snöskottning omfattas av RUT-avdraget är naturligtvis en stor fördel då det gör det mer attraktivt att köpa tjänsten. En nackdel är dock att det innebär extra administration för dig som behöver ansöka om avdragen till Skatteverket åt alla kunder.
- Det är definitivt inte en passiv inkomst. Visserligen blir det sannolikt ganska få arbetsdagar per år, men de dagarna får man nog räkna med att jobba rätt hårt.
Sammanfattning
Att erbjuda snöröjning löser ett väldigt basalt problem många människor har på ett enkelt sätt. Dessutom relativt billigt eftersom det omfattas av RUT-avdraget. En nackdel är att det är att det också innebär att du behöver ha ett företag (F-skatt) samt göra ansökningarna gällande RUT-avdraget till Skatteverket. En annan nackdel är att det såklart bara går att göra på vintern, när det snöar. Men för vissa kanske det passar bra med ett säsongsbaserat sidoprojekt. Det går också att kombinera med något som man utför under den andra halvan av säsongen, exempelvis uthyrning av en minigrävare.
Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!