Idéer, Tjänster

Bli digital träningscoach

Att bli digital träningscoach skulle kunna vara ett kul sätt att få en sidoinkomst.

En följd av digitaliseringen av samhället och att vi blir allt mer digitala i våra beteenden är att nya möjligheter öppnar upp sig. Till exempel att erbjuda digitala kurser och utbildningar. Större vana av Teams- och Zoom-möten till följd av coronapendemin gör att vi idag är mer benägna att göra saker digitalt. Till exempel att träna.

Som en digital träningscoach kan man erbjuda coachning via digitala möten. Det kan både handla om att sätta ihop träningsprogram och kostscheman, men också att instruera under själva träningspassen.

Kalkyl

Det finns olika sätt att ta betalt för den här typen av coachning. Om man tar betalt per timme så är det inte på något sätt orimligt att ta cirka 500 kronor i timmen. Det skulle också gå att sälja träningsprogram med tillhörande kostscheman för en fast summa. Kanske 3 000 kronor om det är ett skräddarsytt program där tid läggs på 

Utifrån dessa betalningsmetoder är det enkelt att räkna. Sälja 10 program på ett år blir 30 000 kronor medan 60 timmar coachning ger samma summa. Vilket då skulle motsvara cirka 5 timmar i månaden.

Men det som skulle kunna vara riktig intressant är att erbjuda en prenumerationstjänst. Det ger en återkommande inkomst som är mer förutsägbar. Ett upplägg skulle kunna vara kunder blir prenumeranter. Dessa får sedan tillgång att vara med på digitala pass, ta del av olika kostscheman och även få en möjlighet till en viss tid personlig coachning. Till exempel 1 000 kronor i månaden för fri tillgång till pass (säg att du erbjuder 3 olika tider per vecka och att man kan vara med på valfritt antal), tillgång till olika kostscheman samt en timmes personlig coachning per månad.

Med 10 prenumeranter/kunder skulle det bli 10 000 kronor i månaden. Den schemalagda arbetstiden blir de 10 timmarna coachning, plus alla pass. Om ett pass är en timme blir det ytterligare 3 timmar per vecka, eller 12 per månad.

Nackdelar med att bli digital träningscoach

Vilka nackdelar finns då med att bli digital träningscoach? Det är också en viktig del av att analysera en affärsidé.

  • En uppenbar nackdel med prenumerationslösningen är att man genom att sälja en prenumerationstjänst där ett visst innehåll ingår binder upp sig. Dock så kan man sälja en prenumeration på ett år i taget och då bara binda upp sig för den tiden. Sen kan man ta ett nytt beslut om man vill köra ett år till.
  • Mycket står och faller med dig. Om du skadar ryggen och inte kan hålla i passen blir det genast sårbart. Det går visserligen att hyra in en ersättare. Men den personliga relationen är sannolikt en viktig faktor för de som väljer att träna på det här sättet.
  • Att passen kan ha många deltagare ger visserligen vissa inslag av skalbarhet. Det gör att det finns potential att få bra betalt för timmarna man lägger ner. Men det är knappast en passiv inkomst utan kräver fortfarande en hel del jobb.
  • Att lära ut om träning, kost och hälsa kräver givetvis vissa förkunskaper.

Sammanfattning

Att bli digital träningscoach skulle kunna vara en kul idé för dig som gillar att röra på dig och brinner för att hjälpa andra att leva ett aktivt liv. Det går att sälja tjänster separat, till exempel personlig coachning, men också att skala upp i en lite större modell med en prenumerationstjänst. De största nackdelarna är att hela affärsidén blir väldigt bunden till dig som person, vilket kan upplevas som en börda för vissa. Men helt klart en idé värd att utforska vidare för den som har intresset och förkunskaperna.

Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!