Allmänt

Vad är en sidoinkomst?

En sidoinkomst är en intäkt som kommer från en källa vid sidan av en persons huvudsakliga inkomstkälla, vanligtvis en anställning eller ett företag. Sidoinkomsten är alltså extra inkomst utöver det vanliga jobbet. Sidoinkomster kan variera i storlek och typ beroende på individens intressen, färdigheter och tillgängliga resurser. I USA kallas detta för “side hustle” och är så vanligt att nästan hälften av alla arbetande amerikaner har en sidoinkomst.

Det finns flera sätt att skapa en sidoinkomst. Det kan till exempel vara att starta en egen verksamhet, som att sälja produkter eller tjänster online, erbjuda konsultation eller frilansarbete inom sitt expertområde. Andra alternativ inkluderar att hyra ut en egendom eller ett rum eller att investera i aktier eller fastigheter. Kom dock ihåg att sidoinkomster kan vara skattepliktiga och att man bör vara medveten om de skatteregler som gäller.

Fördelarna med att ha en sidoinkomst är att det kan öka ens totala inkomst och ge en extra buffert för ekonomisk säkerhet. Det kan också ge möjligheter till personlig och professionell utveckling, samt möjlighet att utforska nya intressen och passioner.

Vad är en sidoinkomst för Skatteverket?

Huvudregeln är att du alltid betalar skatt på sidoinkomst. Det gäller oavsett om du gör det privat eller via ett företag. Du som är privatperson hittar en översikt av reglerna på Skatteverkets webbplats. Nedan kan du också hitta direktlänkar till några av de vanligaste typerna av sidoinkomster.

Du som har en sidoinkomst inom ramen för ett företag hittar all information om vad som gäller på Skatteverkets webbplats under fliken Företag. Det kan till exempel vara om du är anställd på deltid och har en konsultverksamhet vid sidan om.

Tips på sidoinkomster

Här på Sidoprojekt.nu kan du hitta massor av olika idéer på sidoinkomster som kan vara värda att utforska.