Försäljning, Idéer

Öppna ett obemannat café

Kan det vara en smart idé att öppna ett obemannat café? Det skulle kunna vara en bra sidoinkomst.

En del läsare är kanske bekanta med Convini, som finns på många arbetsplatser och erbjuder en slags obemannad kiosk för färsk och fryst snabbmat. Med relativt enkla medel skulle man kunna öppna ett obemannat café, där kunderna tar det som de vill ha ur ett kylskåp. Till exempel färdiga smörgåsar och dryck. Det går också att erbjuda varmkorv i en termos. Kunderna kan betala själva via Swish.

Faktum är att det finns ett sådant café på ön Åstol på västkusten. Det har funnits i flera år, vilket tyder på att konceptet fungerar och inte genererar så mycket svinn (alltså att folk inte betalar).

Detta koncept kräver dock vissa förutsättningar.

  • Det behöver finnas en marknad. Åstol är ett bra exempel eftersom ön lockar till sig många besökare och det finns bara ett vanligt café att konkurrera med.
  • Det är en stor fördel om man kan placera cafét i anslutning till den egna tomten (som i exemplet på Åstol). På så sätt behöver man inte söka något tillstånd och det är dessutom enkelt att fylla på i kylskåpet.

Om man kan få ett sånt här koncept att fungera så blir det en väldigt enkel sidoinkomst som inte kräver särskilt mycket jobb. Försäljningen sköter sig ju sig själv. Det man behöver göra är att rigga cafét varje morgon och eventuellt fylla på under dagen.

Kalkyl

Det är givetvis svårt att göra en generell kalkyl för ett obemannat café. Vad man väljer att sälja påverkar mycket. Men låt oss räkna på följande.

  • Smörgåsar med enklare pålägg – säljs för 20 kronor med 10 kronors vinstmarginal.
  • Varmkorv – säljs för 15 kronor med 10 kronors vinstmarginal.
  • Kall dryck på burk – säljs för 10 kronor med 5 kronors vinstmarginal.
  • Kaffe – säljs för 10 kronor med 8 kronors vinstmarginal.

Om man säljer 20 av varje per dag – det känns inte orimligt – så blir vinsten alltså enligt följande.

Smörgåsar: 200 kronor

Varmkorv: 200 kronor

Kall dryck: 100 kronor

Kaffe: 160 kronor

Summa: 660 kronor

Det kanske inte låter så mycket, men om en hel säsong har 100 dagar så blir det helt plötsligt 66 000 kronor.

Nackdelar med att öppna ett obemannat café

Vi behöver såklart också att identifiera eventuella nackdelar. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att öppna ett obemannat café?

  • Det kan bli en del svinn. Dels genom att vissa inte betalar, men också när mat inte blir såld.
  • Även om cafét är obemannat så är det inte helt underhållsfritt. Det kräver närvaro av någon som kan sköta förberedelser och underhåll och kvalar knappast in som en passiv inkomst.
  • Konceptet är väldigt beroende av en bra plats för att det ska fungera. Att slå upp ett obemannat café i random villaområde funkar nog inte.

Sammanfattning

Att öppna ett obemannat café kan definitivt vara ett kul sidoprojekt. Eftersom det är just obemannat så innebär det också att man inte behöver lägga några jobbtimmar på själva försäljningen. Men det kräver fortfarande vissa dagliga förberedelser samt lite underhåll under dagen. Dessutom fungerar konceptet nog bara på vissa platser.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!