Försäljning, Idéer

Bygga ett lekland

Kan man bygga ett lekland för barn och tjäna pengar på att ta inträde? Det är en idé som är värd att titta lite närmare på.

Har du besökt ett lekland under sommaren? Barn i alla åldrar gillar aktiviteter som att klättra och gå balans. Gärna i kombination med någon slags tema som kan stimulera deras fantasi. Monster, rymden eller vad det nu kan vara. Lustiga Landet, som ligger utanför Örebro, har till exempel det förstnämnda som tema.

Skulle man kunna bygga ett eget lekland? Det behöver inte vara så komplicerat. Tvärtom så kan det till och med vara bra att inte göra det för avancerat eftersom det samtidigt behöver vara säkert. Höga höjder som kan innebära fall bör till exempel undvikas.

Kalkyl

Att bygga ett lekland kommer kräva en hel del material. Det är naturligtvis inte gratis, utan man får räkna på det som en investering. Precis som att att en grävmaskin blir en investering om man satsar på att försöka hyra ut en sådan.

Vad kostnaden blir beror dock helt på vad för typ av material och hur mycket av det man behöver. För enkelhetens skull kan vi räkna på en schablonkostnad på 50 000 kronor. Det går såklart att göra det billigare, men då har vi i alla fall inte gjort en klädjekalkyl.

Eftersom leklandet är riktat till barn kan det vara smart att göra som exemplet Lustiga Landet och ta fullpris för barn och ett lägre pris för de vuxna. Låt säga 100 kronor för barn och 20 kronor för vuxna. För enkelhetens skull kan vi räkna på enbart intäkterna från fullpris, så blir det övriga en bonus i form av merförsäljning.

Vi tänker att en säsong är cirka 20 veckor, maj till september. Eftersom vi börjar i lite mindre skala så kanske leklandet inte är öppet alla dagar under perioden. Till en början kanske bara lördag-söndag till exempel. Under sommarveckorna kanske man kan ha utökade öppettider och komma upp i volym. 

Hur många besökare man kan locka är kan vara svårt att bedöma. Men låt säga 50 besökare i veckan för att vi ska få något att räkna på.

50 x 100 kr = 5 000 kr

20 x 5 000 kr = 100 000 kr

Totalt: 100 000 kr

Om man lyckas snitta 50 besökare i veckan så lyckas man alltså ta hem investeringen på 50 000 kronor redan första säsongen. Det är givetvis före moms och allt sådant. Men som jämförelse mot inköpskostnaden, där ju moms går att dra av om verksamheten drivs som näringsverksamhet, är ändå intressant.

Läs även gärna inlägget om vad som skiljer hobbyverksamhet från näringsverksamhet.

Nackdelar med att bygga ett lekland

En del av analysen är också att fundera kring vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut bygga ett lekland?

  • Att besöka ett lekland är en typiskt säsongsaktivitet. I de flesta fall en sommaraktivitet, även om det givetvis går att ha en lekland med vinterprofil. Men oavsett så kommer leklandet sannolikt behöva vara stängt under en av säsongerna.
  • Det kommer sannolikt att krävas en del jobb innan man är redo att testa idén. Om det då inte funkar alls kan det ju vara lite trist att ha lagt ner jobbet i onödan.
  • Man behöver komma upp i hyfsat högt besöksantal innan det börjar gå att räkna hem affären. Dels har man en byggkostnad, men sen också personalkostnader för att hålla öppet. Förutsatt att man inte gör allt själv då.
  • Underhåll blir naturligtvis en central del och kräver en del arbete. Framförallt är det viktigt att minimera risken för att besökare skadar sig.

Sammanfattning

Att bygga ett lekland är en kul och kreativ idé som borde kunna tilltala dig som tycker det är roligt att bygga och skapa saker. Det kommer dock kräva en del jobb, även utöver själva byggandet. Dels så behöver man personal för att hålla öppet, dels så behöver man underhålla leklandet. Men om man får allt på plats och även lyckas locka en del besökare, då kan det faktiskt dra in en del intäkter.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!