Sälja begagnat lego
Sälja begagnat lego kan vara mer lukrativt än man kan tro. Det finns många entusiaster där ute som mer än gärna betalar dyrt för rätt objekt.
Du har väl inte missat Lego Masters på Tv4? Det finns även kändisar som Stefan Holm, den förre världsettan i höjdhopp, som har berättat om sitt Lego-intresse.
Eftersom Lego varit populärt i Sverige i flera decennier så finns det ofantliga mängder begagnat Lego i omlopp. Om man har intresset och motivationen så kan man ge sig in på den här marknaden och satsa på att köpa billigt och sälja dyrare.
Som med så många andra samlarobjekt så är det givetvis mest attraktivt om man har kvar originalkartong, beskrivning och kan erbjuda ett komplett set. Men dessa objekt kan vara lite svårare att få tag på och är dessutom sannolikt svårare att få till ett billigt pris.
Därför kan det istället vara en idé att satsa på att köpa in osorterat Lego och sortera det till färdiga set – som man sedan säljer. Sorterat efter tema eller typ av bit verkar också vara det vanligaste upplägget på annonser, om man gör en sökning på Tradera på Lego.
Kalkyl
Att räkna på en kalkyl för vad man kan tjäna på att sälja begagnat lego kan vara lite knepigt. Vilken typ av objekt man säljer och efterfrågan på dessa är helt avgörande för priset. Men låt oss göra en grov uppskattning utifrån att köpa in en större mängd osorterat Lego och sedan sälja det i mindre set.
Två stora lådor osorterat lego köps in för 1 000 kronor. I dessa lådor går det sedan att sortera ut 50 olika set som säljs för 50 kronor styck.
50 x 50 kronor = 2 500 kronor
2 500 kronor – 1 000 kronor = 1 500 kronor
Vinst: 1 500 kronor
Om vi räknar på 10 timmars jobb för att köpa, sortera och sälja allt Lego så blir det endast 150 kronor i timmen. Det är lite lågt, men då får man tänka på att detta är en väldigt grov uppskattning. Det är mycket möjligt att det både går att ta ett högre pris för vissa set och att det går att sortera ut fler set från ett osorterat inköp på 1 000 kronor.
Nackdelar med att sälja begagnat lego
Vilka är då nackdelarna med att sälja begagnat lego? Att fundera kring vilka nackdelar som kan finnas är en viktig del av att utvärdera en affärsidé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker.
- De något oförutsägbara priserna kan vara en utmaning. Även om det går att identifiera vilka objekt som kommer att vara efterfrågade så är det väldigt svårt att veta exakt hur mycket man kan få för dem. Detta är dock något man sannolikt blir bättre på att bedöma med tiden.
- Enligt vår, visserligen grova, kalkyl så blir det en låg timlön.
- Det kan antagligen bli lite tröttsamt att hantera allt Lego om man inte har intresset. Så det är nog en förutsättning.
Sammanfattning
Att sälja begagnat lego är sannolikt ett väldigt kul sidoprojekt för den som har intresset. Förutsatt att man klarar av att skiljas från ditt lego då. Men för den som inte är något lego-fan så kan det nog bli lite tröttsamt med alla legobitar och det är dessutom inte några höga marginaler enligt vår kalkyl. Gillar man konceptet att köpa begagnade saker på nätet för att försöka sälja vidare så finns det förstås också andra saker att testa att handla med. Även att ha en egen loppis skulle kanske kunna vara ett alternativ?
Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!