Idéer, Tjänster

Sitta barnvakt

Att sitta barnvakt är ett enkelt och roligt sätt att skaffa en sidoinkomst som dessutom passar bra att kombinera med exempelvis studier.

Barnvakt är en klassiskt extrajobb för äldre barn och ungdomar. Hör du inte till den kategorin? Låt inte det hindra dig. Om du tycker om barn och tycker det är givande att även passa andra barn än dina egna och dina släktingars så kan detta vara något för dig.

Dessutom ingår barnpassning i RUT-avdraget. Det kräver dock att man bedriver verksamheten inom ett företag.

Kalkyl

Vad kan man då ta betalt för att sitta barnvakt? Efterforskningar på nätet visar att priserna ofta ligger på cirka 150 kronor i timmen. Detta är dock slutpriset för kund, så före RUT-avdraget så är priset egentligen 300 kronor i timmen.

Detta är klart högre än för hundpassning. Men det kan också ses som rimligt då det är ett större ansvar att sitta barnvakt.

Med ett tydligt rekommenderat timpris blir det ganska enkelt att göra en kalkyl. 

För en student som sitter barnvakt 10 timmar i månaden, fördelat på 2 tillfällen, så blir det alltså 3 000 kronor.

Just för en student så kan detta nog vara ett bra sätt att få en sidoinkomst. Om barnpassningen sker på kvällstid så kan man dessutom också använda tiden efter att barnet har somnat till att plugga.

Nackdelar med att sitta barnvakt

Vilka är då nackdelarna med att sitta barnvakt? Nackdelar är viktiga att identifiera som en del i att utvärdera en affärsidé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker.

  • Om ditt intresse i första hand ligger i entreprenörskap och affärsutveckling så kanske inte att sitta barnvakt är den första affärsidén du tänker på. Det är vad det är – inte någon häftig startup.
  • Att sitta barnvakt är en ansvarsfull uppgift. Vissa tycker om det, medan andra inte gör det. Om man tillhör den senare kategorin så är det såklart en nackdel.
  • Använder man sig av RUT-avdraget så innebär det en viss administration att sköta detta med Skatteverket.

Sammanfattning

Att sitta barnvakt är varken den mest kreativa eller spännande affärsidén. Men om man tycker om barn så är det kanske gott nog. Att RUT-avdraget omfattar barnpassning är också en fördel, som gör att timpriset inte blir lika nedpressat som vid exempelvis hundpassning. Särskilt bra passar det att sitta barnvakt för studenter, som kan passa på att använda en del av tiden till att plugga.

Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!