Hyra ut en minigrävare
Kan man tjäna pengar på att hyra ut en minigrävare? Det är en produkt som riktar sig främst till privatpersoner som behöver göra markarbeten på tomten.
Vi har tidigare skrivit om att hyra ut en grävmaskin, där vi behandlade både minigrävare och lite större maskiner på upp till 5 ton. Söktrafiken till sajten har dock visat att just uthyrning av minigrävare är något som särskilt många är intresserade av. Därför tänkte vi tillägna det ett eget inlägg.
Minigrävare passar ofta väldigt bra för privatpersoner som behöver göra mindre grävarbeten på tomten. Det kan handla om dränering eller att anlägga en uppfart. En minigrävare väger mindre och skadar inte underlaget och kan dessutom lättare att komma åt i trängre utrymmen. Den är också enklare att transportera än en större maskin.
Kalkyl
Att hyra ut en minigrävare är givetvis enklare än att hyra ut en större grävmaskin. Både på grund av hanteringen, men också inköpskostnaden. En begagnad minigrävare kostar runt 100 000 kronor. En något tyngre grävmaskin med lite mer grävkapacitet ett par hundratusen. Vilket utbud som finns går att få en liten överblick på bland annat hos Mascus eller hos Hemfint.
Vi räknar på en inköpskostnad på 100 000 kronor i vår kalkyl.
Vad kan man då hyra ut maskinerna för? Det är inte helt enkelt att få tag på info om priser, men enligt en källa i branschen så är prisbilden för en typisk minigrävare med gummilarver från 1,5 ton upp emot 5 ton cirka 1 500 – 2 500 kronor per dag. 5 ton är ju rätt stort, så låt oss räkna på det mindre beloppet för en minigrävare på 1,5 till 2 ton.
Det ger oss en kalkyl där minigrävaren hyrs ut för 1 500 kronor och då behöver hyras ut cirka 67 gånger för att betala av inköpskostnaden på 100 000 kronor.
En grävmaskin har också ett andrahandsvärde. Därför kan man kan sälja den vidare efter några år. Om man lyckas hyra ut den 100 gånger och sedan sälja den vidare för 50 000 kronor blir kalkylen såhär:
Inköp: 100 000 kronor
Intäkt: 150 000 kronor
Försäljning: 50 000 kronor
Vinst: 100 000 kronor
Nackdelar med att hyra ut en minigrävare
Vilka nackdelar finns med att hyra ut en minigrävare? När man analyserar och utvärderar en idé är det alltid viktigt att även fundera på vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker.
- Även om en minigrävare är billigare än en större maskin så är det fortfarande en relativt dyr produkt att införskaffa. Det gör också att det relativt lång tid att tjäna in inköpskostnaden. Om man räknar in vidareförsäljning av maskinen i kalkylen blir den dock mer fördelaktig.
- Förvarningen är också en nackdel, även för en minigrävare. Om man inte har en gård med stora förvaringsmöjligheter behöver man antagligen hyra en lokal, vilket kommer med extra kostnader.
- Transport är också det något som måste lösas vid uthyrning. Det kanske behöver ingå en kärra i hyran, vilket medför extra omkostnader.
Sammanfattning
Att hyra ut en minigrävare är en lite enklare variant av att hyra ut en stor grävmaskin. Inköpskostnaden blir lägre och man kan också rikta in sig på en lite bredare målgrupp. Även förvarning är givetvis enklare än med en större maskin. Avslutningsvis så kan man konstatera att det finns en tydlig marknad för produkten och det kan absolut vara värt att testa affärsidén. Särskilt om man redan har en minigrävare i sin ägo så kan det vara attraktivt att få in lite sidoinkomster från den.
Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!