Hyra ut förvaring
Många människor samlar på sig mycket saker. Ibland kanske till och med lite för mycket. Därför skulle det kunna vara en smart idé att hyra ut förvaring.
Att behöva förvara fler eller större saker än man har plats för saker är ett vanligt behov. Något som illustrerar detta är att just förvaring ofta dykt upp som ett problem när vi analyserat olika idéer tidigare. Genom att erbjuda förvaring skulle man alltså både kunna vända sig till slutkund och till aktörer som erbjuder uthyrning av produkter.
En stor fördel med att hyra ut förvaring är att det är en nästan helt passiv inkomst. Det kräver förvisso lite administration när kunder påbörjar eller avslutar sina hyresperioder, men så länge de hyr tickar pengarna in utan att du behöver göra någon extra insats. Dessutom är förvaring inte alltid tillfällig utan kan vara mer eller mindre permanent. En kund kan alltså potentiellt bli kvar i många, många år.
Hur skulle det då gå till? Det enklaste alternativet är givetvis om man bor på en gård eller ett hus på landet och har möjlighet att erbjuda förvaringen där. Kanske har man redan en lada eller motsvarande som relativt enkelt kan byggas om till magasin? Om inte så kan man också uppföra ett eller flera förråd för ändamålet.
Det andra alternativet är att införskaffa en logistikfastighet eller motsvarande. Men det kommer naturligtvis med en betydligt större startkostnad.
Kalkyl
Eftersom de flesta sannolikt börjar med att testa i liten skala så håller vi oss till det första alternativet.
Research hos större aktörer som 24Storage och Shurgard visar att priserna oftast varierar från 100 kronor i månaden upp till mellan 500 och 1 000 kronor i månaden. Det förstnämnda ger dock bara ett förråd med en kvadratmeters stående förvaring. Vill man ha uppåt 10 kvadratmeter är priset ofta närmare 2 000 kronor.
För att avgränsa målgruppen är det nog smartast att satsa på den lite större förvaringen. På ett lite större utrymme kan man förvara såväl möbler som arbetsredskap eller mindre fordon.
Låt säga att du har en gammal lada på 120 kvadratmeter. Genom enklare ombyggnation skulle den kunna bli 10 förråd på 10 kvm styck. Alternativt 20 förråd på 5 kvm styck. Här får man fundera lite kring vad som kan tänkas funka bäst. Det går givetvis också att göra en kombination.
För att få fram en kalkyl så kan vi räkna på 500 kronor för det mindre förrådet och 800 kronor för det större. Det är klart billigare än de tidigare nämnda aktörerna.
20 x 500 = 10 000 kronor.
10 x 800 = 8 000 kronor.
Om alla utrymmen blir uthyrda så kan man alltså få en intäkt på uppåt 10 000 kronor på detta.
Nackdelar med att hyra ut förvaring
När man analyserar och utvärderar en idé är det är viktigt att alltid också fundera på vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar kan vi då identifiera i detta fall?
- Om man hyr ut plats på sin egen gård eller tomt så får man givetvis räkna med att det blir en del människor som kommer och går. Det behöver man vara OK med. Sen kan man naturligtvis välja sina hyresgäster med omsorg och därmed minska risken för problem.
- För kunderna är närheten till förrådet antagligen en viktig punkt. Om fastigheten ligger långt ute på landet kan det bli en nackdel som gör det svårare att locka kunder.
- Som tidigare nämnts finns det en del konkurrens.
Sammanfattning
Att hyra ut förvaring är en superenkel idé som möter ett grundläggande behov som många har. Inkomsten blir nästan helt passiv och för den som har mycket plats att hyra ut kan det dessutom generera en hel del intäkter. Det finns heller inte så många uppenbara nackdelar. Slutomdömet blir alltså mycket positivt.
Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!