Idéer, Investeringar

Låna ut pengar

Låna ut pengar har människor gjort i alla tider. Så varför inte testa att ha det som ett sidoprojekt att tjäna pengar på?

För att förtydliga, det handlar alltså inte om att bedriva någon slags egen lånehajverksamhet ala Sopranos. Idag finns så kallade peer-to-peerlån som man kan investera i. Några aktörer som erbjuder dessa lån är Lendify, Brocc och Savelend.

Läs gärna också inlägget om investeringar i allmänhet där även fonder och aktier nämns.

En stor fördel med den här idén är att det är en passiv inkomst. Du behöver inte arbeta för pengarna – pengarna arbetar för dig. Räntan kommer att ticka in på ditt konto medan du är på ditt vanliga jobb, umgås med din familj eller sover.

Hur funkar det då? Lite förenklat så kan man säga att det fungerar som så att istället för att du har pengarna på banken så blir du blir själv banken.

Räntan är oftast runt 5 procent per år. Det är betydligt högre än att ha pengarna på ett vanligt sparkonto, där räntan sällan är över en procent i dessa lågräntetider.

Det man dock behöver vara medveten om är att en väsentlig skillnad mot ett sparkonto är att man faktiskt kan förlora pengar. Om någon av låntagarna hamnar i ekonomiska svårigheter och inte kan betala så riskerar lånet att tillslut bli en kreditförlust. Men det är å andra sidan en del av kalkylen med den här typen av lån, så man behöver kanske inte bli alltför avskräckt av det. En liten del kreditförluster får man helt enkelt räkna med. Många tjänster har dessutom ett upplägg där de investerade pengarna sprids på många olika lån för att minska risken.

Kalkyl

Även kalkylen är en fördel när det gäller idén att låna ut pengar. Den är nämligen superenkel. Du investerar en summa, antingen ett engångsbelopp eller som ett löpande sparande, och sedan är det bara att luta sig tillbaka och vänta in räntan.

Ränta på ränta kan vara intressant att räkna på. Om man räknar på cirka 5 procent per år får man följande kalkyler.

Engångsumma på 10 000 kronor

5 år = 12 762 kr (2 762 kr i ränta)

10 år = 16 288 kr (6 288 kr i ränta)

20 år = 26 532 kr (16 532 kr i ränta)

50 år = 114 673 kr (104 673 kr i ränta)

Månadssparande på 500 kronor

5 år = 33 906 kr (3 906 kr i ränta)

10 år = 77 181 kr (17 181 kr i ränta)

20 år = 202 902 k (80 181 kr i ränta)

50 år = 1 284 619 kr (984 902 kr i ränta)

Det intressanta här är alltså att i början blir ränteeffekten inte så stor, särskilt inte med månadssparandet eftersom man då börjar med en mindre summa. Men desto mer tid som går och desto mer pengar som har ackumulerats så uppkommer en snöbollseffekt. Efter 50 år är beloppet som kommer från räntan många gånger större än det man själv stoppat in.

Nackdelar med att låna ut pengar

Även om en idé verkar enkel och bra är det viktigt att först analyserar och utvärdera eventuella nackdelar och risker. Som med alla andra idér så finns det förstås nackdelar även med att låna ut pengar.

  • Även om risken sprids på många olika lån går det förstås inte att bortse att man kan förlora pengar. Man behöver vara medveten om att det här inte är inte lika säkert som att ha pengarna på ett sparkonto.
  • När pengarna ligger investerade i lån går det inte att bara ta ut dem, som från ett bankkonto. De är uppbundna i lånet under lånetiden. Dock så erbjuder vissa tjänster, som exempelvis Lendify, en andrahandsmarknad där man kan sälja sina lån om man behöver komma åt pengarna tidigare.
  • Ränta-på-räntaeffekten blir större och större desto mer kapital som ackumulerats, men det är förstås också en nackdel i början när man kanske inte har så mycket kapital insatt. Börjar man från noll tar det ett tag innan effekten börjar bli märkbar.

Sammanfattning

Att låna ut pengar via så kallade peer-to-peerlån kan vara ett intressant alternativ om man är ute efter en passiv inkomst då det kräver minimal administration. Dock så bygger det på att man binder upp kapital i dessa lån, vilket kanske inte passar alla. Det är också en viss finansiell risk inblandad, att kapital kan gå förlorat. Detta kan avskräcka vissa.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!