Odla och sälja växter
Ingen har väl missat den pågående odlingstrenden? Odling av grönsaker, blommor och andra växter har blivit otroligt populärt och var och varannan dag läser vi om det i media, på bloggar och i sociala medier. Det innebär också att odla och sälja växter säkert har viss potential som sidoprojekt att tjäna lite pengar på.
Är du en av dem som tycker om att odla? Varför då inte passa på att tjäna lite extra pengar på det? När någonting blir populärt och trendigt så är det många som vill haka på trenden. Alla har dock kanske inte samma intresse att göra allt från ax till limpa och det är här det skulle kunna finnas ett “window of opportunity”. Alltså göra grovjobbet och sedan sälja sticklingar till de som gärna tar en genväg till en fin blomsterlåda.
Fröer går att köpa i butiker som Blomsterlandet, Plantagen och Odla.nu, men ett snabbare alternativ är att ta sticklingar från befintliga, ”vuxna” plantor. Hur det går till kan du läsa om här.
Driva upp plantorna gör du på din balkong, i ditt köksfönster, på uteplatsen, i ditt växthus. De flesta växter trivs lika bra i en mjölkkartong, plastbox till druvor eller cocktailtomater, som i krukor.
Kalkyl
Ni som läst om Olof som köpte en stickling för 17 000 kronor blir säkert inte förvånade över att odlingsbranschen faktiskt kan vara ganska lukrativ.
Nu ska man kanske inte räkna med några sådana summor. En sökning på Tradera visar att många sticklingar budas på kring 50 till 100 kronor. Om man riktar in sig på lite mer premium-växter så skulle man nog kunna lägga sig runt 100 kronor, i alla fall för en sån här lite mer hypotetisk kalkyl.
Om man säljer fem sticklingar i veckan för 100 kronor styck under cirka halva året så har vi följande kalkyl.
500 kronor i veckan i 26 veckor = 13 000 kronor.
Sen kostar det ju en del med frön, jord och annat man behöver för att odla. Om man drar av 3000 kronor för dessa omkostnader så är det nog i överkant, men kvar blir då 10 000 kronor. Att tjäna 10 000 per år på sin hobby är väl ändå inte så tokigt?
Nackdelar med att odla och sälja växter
Som med alla idéer så är det viktigt att alltid också fundera på vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Så vilka möjliga nackdelar finns med att försöka odla och sälja växter?
- Mycket administrationstid. Om sticklingarna säljs för mellan 50 och 100 kronor och varje köp behöver hanteras var för sig så blir det ganska mycket administration per krona. En del kunder kommer förstås köpa mer än en stickling, men rent teoretiskt kan det bli mycket jobb för lite pengar – i alla fall gällande administrationen av försäljningen.
- På samma tema – sannolikt inte så hög timlön om man ska räkna in allt arbete som läggs ner på odling och skötsel. Men om det är ett intresse så kanske man heller inte ser på det som arbete.
- Det kan krävas en del utrymme för att komma upp i volymer. Det blir snabbt ont om plats för alla växter när du väl kommit igång.
Sammanfattning
Att odla och sälja växter är kanske det inte är den rakaste vägen till att tjäna pengar. Man bör ha respekt för att odlingen av växterna kräver en hel del tid och arbete. Men om du redan har ett intresse och hyfsat gröna fingrar så skulle kunna vara enkel och smart sätt att också få in lite intäkter på det. Det finns vid första anblick heller inte särskilt stora nackdelar med idén, förutom att timlönen kanske inte blir så hög.
Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!