Investeringar

Tjäna pengar på investeringar

Att tjäna pengar på investeringar är sannolikt det vanligaste sättet att få en inkomst vid sidan av sitt vanliga jobb. Många svenskar månadssparar i fonder och ännu fler har också exponering mot olika tillgångsslag indirekt via exempelvis sin tjänstepension. Sedan det så kallade Investeringssparkontot infördes så har det också blivit betydligt enklare och mer tillgängligt att investera i aktier och fonder, eftersom man schablonbeskattas och inte behöver deklarera varje affär.

En fördel med investeringar är att den värdeutveckling som man förhoppningsvis får blir en form av passiv inkomstDu behöver inte arbeta för pengarna – pengarna arbetar för dig.

Det finns oändligt många bloggar och sajter att välja mellan om man vill fördjupa sig i aktier och fonder, så det här inlägget kommer bara behandla det på en lite mer övergripande nivå.

Fonder

Fonder är det absolut smidigaste alternativet för den som vill tjäna pengar på investeringar. Det finns bland annat räntefonder, som investerar i räntepapper till en låg risk, blandfonder som investerar i både räntor och aktier, och rena aktiefonder. Aktiefonder har högst potential, men också högst risk. Vid en större börsnedgång är det inte ovanligt att dessa fonder tappar 20-30 procent av sitt värde. Men historiskt sett har detta hämtats igen på sikt. Man brukar säga att aktiemarknaden i snitt ger 7-8 procents avkastning per år över tid.

De flesta banker har enkla alternativ för den som inte vill engagera sig så mycket i val av fonder, men det man ska tänka på är att hålla koll på avgiften. Ibland kan det istället vara ett bättre val att välja en eller ett par indexfonder istället.

Indexfond

Är du inte så intresserad av att regelbundet följa hur investeringen går? Då kan ett alternativ vara att välja en så kallad indexfond. En indexfond kommer att ge ungefär den avkastning som börsen i stort ger. Om indexfonden följer den svenska börsen och den svenska börsen går upp 7 procent under ett år, då kommer indexfonden gå upp ungefär lika mycket.

Väljer man en indexfond behöver man i princip bara ta ställning till huruvida man vill vara investerad mot börsen eller inte. Avgiften brukar också oftast vara låg.

Aktivt förvaltad fond

En aktivt förvaltad fond har till skillnad från en indexfond en aktiv förvaltare som väljer ut de aktier som hen tror mest på. Detta sker utifrån fondens urvalskriterier. En Sverigefond väljer förstås från svenska bolag, en teknikfond teknikbolag och så vidare. Utöver det så kan fondbolaget ha andra kriterier, till exempel att man inte investerar i vissa branscher som vapen och tobak.

Väljer man en aktivt förvaltad fond så får man alltså indirekt en expert på köpet som förvaltar kapitalet. Det betyder dock att det finns ytterligare en fråga man behöver ta ställning till. Tror man på den här förvaltarens förmåga att göra rätt investeringar? Detta behöver man också följa upp regelbundet.

Aktivt förvaltade fonder har i regel en högre avgift, men det behöver i sig inte vara ett skäl att avstå. Om en fond till exempel gett 5 procent bättre avkastning än index i flera år i streck, efter att en avgift på 1 procent dragits, ja då är det ju dumt att välja bort den med endast avgiften som motivering.

Aktier

Istället för att köpa en aktiefond så går det såklart också att köpa aktierna själv. Det blir som att skapa sin egen fond. Vissa som köper aktier satsar på bolag som delar ut en del av vinsten i aktieutdelning varje år, vilket blir ett sätt att generera kassaflöden eller ta hem lite vinster på. Andra satsar på tillväxtaktier, där hopp om stora framtida vinster kan göra att man ser möjligheter till hög framtida avkastning. Det sistnämnda har högst potential, men också högst risk, och vise versa.

Andra investeringar

Utöver aktier och fonder så finns det såklart massor av annat man rikta in sig på om man vill tjäna pengar på investeringar. Allt från kryptovalutor till konst. Det är dock inte alls lika lättillgängligt som exempelvis fonder. Det blir ingen ytterligare genomgång av den typen av investeringar i det här inlägget, men det är möjligt att det dyker upp någon idé i framtiden.

Mer läsning om investeringar